Tuesday, August 21, 2018

common gk question on India

Some common important questions about India which are listed below _

1 first president of India is - 

Answer : Rajendra prasad


2. the first prime minister of India ?

Answer : Jawahar lal nehru


3. Who is the first women  governor  of India ?

Answer : Sarojini naidu


4. Who is the current chief minister of m.p ?

Answer : kamal Nath


5. What is the capital of Tripura ?

Answer: Agartala 


6. What is the capital of Nagaland ?

Answer Kohima 


7. ISRO headquarters is located in which city ?

Answer : Bangalore 


8. BHEL stands for ?

Answer : Bharat heavy electricals limited


9. Who was first women prime minister of India ?

Answer : Indira Gandhi


10. Who was first women speaker of Parliament ?

Answer : Meira Kumar 


11. What is the capital jharkhand ? 

Answer : Ranchi 


12. Who was the first chief minister of jharkhand ?

Answer : Babulal marandi


13. Who is the current chief minister of Punjab ?

Answer : Amarinder singh


14. What is the capital of  tamil nadu ?

Answer : Madras or Chennai


15. Who is the current chief minister of Karnataka ?

Answer : H. D . kumaraswamy 


16. Who is the current governor of Bihar ?

Answer : Lal Ji tondon


17. RBI stands for ? 

Answer: reserve bank of India 


18. Who is the current governor of RBI ?

Answer : Shaktikanta Das


19. What is the capital of Rajasthan ?

Answer  : Jaipur 


20. Gateway of India located in which city ?

Answer : Mumbai 


21. Mohiniattam dance is the from of which state ?

Answer: Kerala


22. Where is the golden temple is located ? 

Answer : Amritsar , punjab


23. When India won first cricket world cup ?

Answer : 1983 


24 . where was the first post office opened in India ?

Answer : Kolkata , 1727


25. Who was the first Indian to reach the south pole ?

Answer : J. K bajaj



No comments:

Post a Comment