Monday, October 15, 2018

biochemistry question

1. Milk is deficient in which vitamins ?

A. Vitamin B

B.  Vitamin C

C. Vitamin D

D. Vitamin A

Answer : B


2.  The average pH of urine is ?

A. 6.0

B. 7.0

C. 8.0

D. None of these 

Answer : A


3. The number of isomers of glucose is ?

A. 10 

B. 15 

C. 16 

D. 17 

Answer : C


4. The sugar found in milk is ?

A. Lactose

B. Glucose

C. Fructose

D. None of these

Answer : A


5. Blood group substance consists of ?

A. Lactose 

B. Maltose

C. Fructose

Answer :  C


6. The total glucose in the body  ?

A. 10 - 15

B. 20 - 30

C. 40 - 50

D. None of these

Answer : B


7. Glycogen is present in all body tissues except ?

A. Liver 

B. Stomach 

C. Brain 

D. Kidney

Answer : Brain


8. Human heart muscles contains  ?

A. D - Ribose

B. L - Xylose

C. D - Xylose 

D. None of these

Answer : C


9. Can sugar is know as ?

A. Galactose

B. Sucrose

C. Fructose

D. Maltose

Answer : B


10. The protein present in hair is ?

A. Keratin 

B. Myosin

C. Elastin

D. None of these

Answer : A


11. Chemical score of protein zein is ?

A. 0

B. 57

C. 60

D. 50

Answer : A


12. Chemical score of milk protein is ?

A. 65

B. 70

C. 75

D. 80

Answer : A


13. Glutelins  are present in ?

A. Milk 

B. Eggs

C. Meat 

D. Cereals 

Answer : D


14. The pH of albumin is ?

A. 4.7 

B. 5.0

C. 7.0

D. 7.5 

Answer : A


15. Number of carbon atoms in cholesterol is ?

A. 25 

B. 26 

C. 27 

D. 28 

Answer : C 


16. Lipid stores are mainly present in ?

A. Liver 

B. Brain 

C. Adipose tissue

D. None of these

Answer : C


17. Richest source of vitamin d is ?

A. Fish liver oils 

B. Butter

C. Egg yolk 

D. None of these

Answer : A


18. Nyctalopia is ?

A. Drying in eyes

B. Destruction of cornea

C. Night blindness 

D. None of these

Answer : C


19. Thiamine is ?

A. Water soluble vitamin

B. Fat soluble vitamin 

C. Pyrimidine base 

D. None of these

Answer : C 


20. The best source of iron is ?

A. Organ meats 

B. Milk

C. tomato

D. None of these

Answer : A





























No comments:

Post a Comment