. gk questions about India - General knowledge

Sunday, October 28, 2018

gk questions about India

1. Which Indian state has longest coastline ?

A. Rajasthan

B. Punjab
C. Gujarat
D. Bihar

Answer : C


2. Which state has two capital ?


A. Gujarat

B. Jammu and Kashmir
C. Rajasthan
D. None of these

Answer : B


3. What is the winter capital of Jammu and Kashmir ?


A. Leh

B. Jammu
C. Sri nagar
D. None of these

Answer : B


4. What is the summer capital of Jammu and Kashmir ?


A. Leh

B. Sri nagar
C. Jammu
D. None of these

Answer : B


5. What is the official language of Jammu and Kashmir ?


A. Urdu

B. Hindi
C. English
D. Punjabi

Answer : A


6. What is the official language of Nagaland ?


A. Sindhi

B. Hindi
C. English
D. Tamil

Answer : C


7. Zakir Hussain associated with which musical instrument ?


A. Tabla

B. Sitar
C. Bansuri
D. None of these

Answer : A


8. Who founded Srinagar ?


A. Akbar

B. Ashoka
C. Babur
D. None of these

Answer : B


9. What is the capital of haryana ?


A. Chandigarh

B. Gurgaon
C. Gaziabad
D. None of these

Answer : A


10. Which two Indian state have same capital ?


A. Haryana

B. Punjab
C. Bihar
D. Both A & B

Answer : D


Explanation : Chandigarh is the same capital of haryana and Punjab .


11. Who discovered the zero ?


A. Aryabhatta

B. Newton
C. Faraday
D. None of these

Answer : A


12. Meenakshi temple is located at ?


A. Mumbai

B. Delhi
C. Madurai
D. Punjab

Answer : C


Explanation : meenakshi temple is located in Madurai , tamil nadu .


13. Thar dessert is in ?


A. Rajasthan

B. Bihar
C. Mumbai
D. None of these

Answer : A


14. When flipkart was started ?


A. 2006

B. 2007
C. 2008
D. 2009

Answer : B


15. Who is the founder of airtel ?


A. Azim premji

B. Gutam adani
C. Sunil bharti mittal
D. None of these

Answer : C


16. Taj mahal located in which river ?


A. Yumana river

B. Ganga river
C. Indus river
D. None of these

Answer : A


17. Green park cricket stadium located in which city ?


A. Bhopal

B. Gwalior
C. Kanpur
D. Delhi

Answer : C


18. Who is the current governor of RBI ?


A. R Gandhi

B. Urjit Patel
C. Manmohan singh
D. None of these

Answer : B











No comments:

Post a Comment

About