. Important gk questions - General knowledge

Friday, October 26, 2018

Important gk questions

1. RBI established in which year ?

A. 1930
B. 1932
C. 1933
D. 1935

Answer :   D ,  RBI established in 1 April 1935 in Kolkata .

2. Where is the chilika lake located ?

A. Kolkata
B. Odisha
C. New Delhi
D. None of these

Answer : B

3. Where is sambhar salt lake is situated ?

A. Madya Pradesh
B. Kerala
C. Rajasthan
D. None of these

Answer : C

4. Sardar sarovar dam is situated in which state ?

A. Gujrat
B. Rajasthan
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer : A

5. Which river is sardar sarovar dam built ?

A. Godavari river
B. Narmada river
C. Kaveri river
D. None of these

Answer : B

6. In which year was the human population census last conducted in India ?

A. 2009
B. 2010
C. 2011
D. 2012

Answer : C

7. Which state has the lowest population in India ?

A. jharkhand
B. Sikkim
C. Bihar
D. Madhya Pradesh

Answer : B

8. What is the capital of lakshadweep ?

A. Kohima
B. Bhopal
C. Kavaratti
D. None of these

Answer : C

9. Which country shares the longest border with India ?

A. Nepal
B. Bangladesh
C. Afghanistan
D. Bhutan

Answer : B

10. With how many countries does India shares its borders ?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Answer : D

11. Which state is the highest producer of wheat in India ?

A. Uttar Pradesh
B. Kolkata
C. Madhya Pradesh
D. Kerala

Answer : A

12. Which state is the highest producer of rice ?

A. Goa
B. Jharkhand
C. Kolkata
D. Bihar

Answer : C

13. Which is the 29th state of India ?

A. Jharkhand
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Rajasthan

Answer : B

14. Where is first nuclear power plant in India ?

A. Rajasthan
B. Kaiga
C. Tarapur
D. None of these

Answer : C

15. Malgudi days written by ?

A. RK narayan
B. Vikram Seth
C. Kiran Desai
D. Amitav gosh

Answer : A

16. The god of small things written by ?

A. Chetan bhagat
B. Arundhati Roy
C. Vikram Seth
D. Gulzar

Answer : B

17. MC Mary kom is associated with which game ?

A. Chess
B. Racing
C. Boxing
D. Badminton

Answer : C

18. Where is dilwara temple is located ?

A. Kolkata
B. Gujrat
C. Bihar
D. Rajasthan

Answer : D

19. Which country host 2023 cricket world cup ?

A. India
B. England
C. South Africa
D. Australia

Answer : A

20. OTP stands for ?

A. One time program
B. One time password
C. original test program
D. None of these

Answer : B









No comments:

Post a Comment

About