Friday, October 19, 2018

SSC CPO 2017 question asked

1. What is the full form of FDI ?

A. Foreign direct input
B. Foreign direct investment
C. Fiscal direct input
D. Fiscal direct investment

Answer : B

2. Which of the following gas is used in bulb ?

A. Hydrogen
B. Carbon dioxide
C. Argon
D. Carbon monoxide

Answer : C

3. PH Scale ranges from ?

A. 1 to 14
B. 1 to 9
C. 0 to 5
D. 0 to 14

Answer : D

4. Which of the following primarily causes lead pollution ?

A. CFL lamp
B. Automobile battery
C. Polymer
D. Diesel engine

Answer : B

5. What is the name of app launched by the union minister of power to provide real time information sharing on power supply ?

A. Urjamitra
B. Bhim
C. Urja
D. None of these

Answer : A

6. Who discovered Portland cement ?

A. Michael Faraday
B. Joseph aspdin
C. Isaac Newton
D. None of these

Answer : B

7. Nitin thimmaiah is related to which sports ?

A. Table tennis
B. Cricket
C. Hockey
D. Boxing

Answer : C

8. Who wrote the book named exile ?

A. Barkha duty
B. Valmik thapar
C. Tasleema nasreen
D. Ranvir singh sindu

Answer : C

9. Pakistan has leased gwadar port to state run firm of which country for 40 years ?

A. Iran
B. China
C. Afghanistan
D. India

Answer : B

10. Which neighbouring country of India is not among the founding members of saarc ?

A. Nepal
B. Bangladesh
C. Afghanistan
D . Bhutan

Answer : C

11. Banking comes under which of the following sector ?

A. Primary sector
B. Secondary sector
C. Territory sector
D. None of these

Answer : C

12. What was the main objective of the 5 year plan ?

A. Removable of poverty and achievement of self reliance

B. Faster more inclusive and sustainable growth

C. Inclusive growth

D. None of these

Answer : A

13. Member of rajya sabha are elected for how many years ?

A. 5
B. 4
C. 3
D. 2

Answer : A

14. The President's seat can be left vacant for how much duration ?

A. 6 month
B. 3 month
C. 9 month
D.2 month

Answer : A

15. Which of the following Indian states does not share international land boundary ?

A. Jammu and Kashmir
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. Madhya Pradesh

Answer : D

16. In which of the following city world's second longest beach is located ?

A. Mumbai
B. Kolkata
C. Delhi
D. Chennai

Answer : D

17. Normally how many times human heart beats in a minute ?

A. 82
B. 70
C. 72
D. 90

Answer : C

18. Muscle fatigue occurs due to accumulation of ?

A. ATP
B. Lactic acid
C. ADP
D. None of these

Answer : B

19. Which of the following waves has the highest frequency ?

A. Radio frequency
B. Micro waves
C. Gamma Rays
D. None of these

Answer : C

20. Where is bile stored ?

A. Liver
B. Kidney
C. Gall bladder
D. None of these

Answer : C














No comments:

Post a Comment