Sunday, November 11, 2018

Analogy questions for exam

Some analogies question which are asked in pervious exam and also useful for upcoming exam .

1. Incandescent : Glowing : :  ___
A. Flash : Flame
B. Tedious : Bore
C. Boor : Oafish
D. Indefatigable : untiring
Answer :  D

2. Portico : Building : :  ___
A. Fort : Fortress
B. Wheel : Bicycle
C. Stove : Kitchen
D. Ship : Steamer
Answer : A

3. Traffic : Road : : ___
A. Aeroplane : Aerodrome
B. Root : Tree
C. Blood : Veins
D. Car : Garage
Answer : C

4. Frankness : Blunt : :  ____
A. Rest : Activity
B. Weep : Laugh
C. Rise : Awake
D. Sickness : Death
Answer : A

5. Arc : Circle : :  ___
A. Tangent : Circumference
B. Angle : Triangle
C. Line : square
D. None of these
Answer : C

6. Profit : Loss : :  ____
A. Success : Failure
B. Whole : Part
C. Adult : Child
D. None of these
Answer : A

7. Editor : Magazine : :  ____
A. Novel : Writer
B. Poem : Poet
C. Chair : Carpenter
D. Director : Film
Answer :  D

8. Success : Failure :: ___
A. Disappointed : Failure
B. Happy : Sad
C.  Reading : Writing
D. None of these
Answer :  B

9. Primary : Middle : :  ___
A. King : Queen
B. College : School
C. Sunday : Monday
D. None of these
Answer : C

                 -  Some practice questions -


10.  Earth : Moon : : ___
A. Elephant : Ant
B. Sun : Uranus
C. Asia : India
D. None of these

11. Train : Track : :  ___
A. Idea : Brain
B. Bullet : Barrel
C. Water : Boat
D. None of these

12. Cool : Cold : : ___
A. Length : Width
B. Gold : Brine
C. Plant : Tree
D. Pretty : Beautiful 

13. Effort : Success : : ____
A. Play : cricket
B. Healthy : Vitamin
C. Climb : Mountain
D. Reading : Knowledge 

14. Ink : Pen : : ___
A. Water : River
B. Syrup : Juice
C. Satellite : Communication
D. None of these

15. Energy : Dissipate : :  ____
A. Food : Temperature
B. Power : Generator
C. Atom : Explosion
D. Money : Squander 

Answer : 

10. B
11. B
12. D
13. D
14. C
15. D
































No comments:

Post a Comment