. gk question list - General knowledge

Thursday, November 1, 2018

gk question list

1. The Lodi dynasty was founded by ?

A. Ibrahim Lodi
B. Sikander Lodi
C. Bahlul lodi
D. None of these

Answer : C

2. Who among the following was an illiterate ?

A. Akbar
B. Shah jahan
C. Jahangir
D. None of these

Answer : A

3. The system of dyarchy  was introduced in India ?

A. 1909
B. 1935
C. 1919
D. 1945

Answer : C

4. The editor of  ' young India ' and ' harijan ' was ?

A. Nehru
B. Ambedkar
C. Mahatma Gandhi
D. Subash Chandra bose

Answer : C

5. Who was the teacher of Gautama Buddha ?

A. Panini
B. Alara kalama
C. Patanjali
D. None of these

Answer : B

6. Who built the purana Qila ?

A. Akbar
B. Sher shah suri
C. Aurangzeb
D. None of these

Answer : B

7. The age of earth can be determined by ?

A. Geological time scale
B. Radio metric dating
C. Gravity method
D. None of these

Answer : B

8. The lowest layer of the atmosphere is ?

A. Stratosphere
B. Thermosphere
C. Troposphere
D. None of these

Answer : C

9. Which is the largest living bird on the earth ?

A. Emu
B. Ostrich
C. Albatross
D . None of these

Answer : B

10. The konkan railways connects ?

A. Goa - Mangalore
B. Roha - Mangalore
C. Kanyakumari - Mangalore
D. Kanyakumari - Mumbai

Answer : B

11. Indian standard time relates ?

A. 75.5°E longitude
B. 82.5°E longitude
C. 97.5 °E longitude
D. None of these

Answer : B

12. The land of maximum biodiversity is ?

A. Tropical
B.  Temperate
C. Equatorial
D. None of these

Answer : A

13. Who coined the word geography ?

A. Ptolemy
B. Hacataus
C. Eratosthenes
D. None of these

Answer : C

14. Loktak is a ?

A. Valley
B. Lake
C. River
D. None of these

Answer : B

15. The prime minister of India is ?

A. elected
B. Appointed
C. Nominated
D. Selected

Answer : B

16. Price theory also know as ?

A. Macro economics
B. Development economics
C. Public economics
D. Micro economics

Answer : D

17. What is the chemical name of vinegar ?

A. Citric acid
B. Acetic acid
C. Pyruvic acid
D. Malic acid

Answer : B

18. The messenger satellite by NASA is to study ?

A. Mercury
B. Venus
C. Saturn
D. Jupiter

Answer : A

19. Processors of a computer is measured in ?
A. BPS
B. MIPS
C. Baud
D. Hertz

Answer : B

20. C language is a ?

A. Low level language
B. High level language
C. Machine level language
D. None of these

Answer : B

21. First Indian minister to visit siachen  has been ?

A. Rajiv Gandhi
B. Man mohan Singh
C. Narendra modi
D. None of these

Answer : B

22. Who wrote akbarnama ?

A. Abul fazl
B. Faiji
C. Kalidas
D. None of these

Answer : A

23. Which of following is different from others ?

A. Speed
B. Time
C. Density
D. Force

Answer : C

24. Study of flowers is called ?

A. Anthology
B. Canology
C. Palynology
D. None of these

Answer : A

25. Which of the following state is the foremost rubber producer ?

A. Kerala
B. Bihar
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer : A







No comments:

Post a Comment

About