. history gk questions for ssc exam - General knowledge

Saturday, November 3, 2018

history gk questions for ssc exam

1. Losoong  festival is celebrated in which state  ?

Answer : Sikkim


2. in  _____ French east India company founded .


Answer : 1664


3. _______  is the founder of the city of Agra ?


Answer : Skindar lodhi


4. the founder of arya samaj is -

Answer : Swami dayananda Saraswati


5. the founder of prarthana samaj is - 

Answer : Atmaram pandurang

6. Who was the founder of peshwa dynasty ?

Answer : Baji rao

7. Who was the founder of  Rashtrakuta dynasty ?


Answer : Dantivarman or dantidugra


8. Who was the founder of chola dynasty ?


Answer : vijayalaya


9. The nightingale of India is -


Answer : Sarojini naidu


10. The bahmani kingdom was founded by ?


Answer : Alauddin bahman shah also known as Hasan gangu in 1347 .


11. The upper house of perliment is known as ?


Answer : Rajya Sabha


12. The lower house of perliment is known as ?


Answer : Lok Sabha


13. The first general elections to the Lok Sabha were held in ?


Answer :  1952


14. Which language refers to official language as per the constitution ?


Answer : Hindi


15. The Chief justice of a high court is appointed ?


Answer : The President


16. Depressed Classes League was established by ?


Answer : Dr. B . R . Ambedkar


17. All India Muslim league was formed in ?


Answer : Dhaka , Bangladesh


18. The azad hind fauj was formed in ?


Answer :  1942


19. When was decimal coinage system introduced in India ?


Answer : 1957


20. The first speaker of the Lok Sabha was ?


Answer : G . V Mavalankar or ganesh vasudev mavalankar

No comments:

Post a Comment

About