• ibps po banking questions

    Banking questions asked in bank exam like ibps po , sbi po and other bank exams . Here some important banking questions which are listed below - 

    1. Normally Banks accept fixed deposits for a Maximum period of -


    A. 5 years
    B. 7 years
    C. 10 years 
    D. 20 years

    Answer :   C

    2. Which of the following is know as the plastic money -
    1. Demand draft
    2. Credit card
    3. Debit card
    A. Only 1   B . only 2 
    C. Only 3   D . Both 2 and 3

    Answer : D 

    3. Reserve Repo is a tool used by RBI to - 
    A. Inject liquidity
    B. Absorb liquidity
    C. Increase the liquidity with Banking system .
    D. To keep the liquidity at one level

    Answer : D

    4. SEBI is a - 
    A. Advisory Body
    B. Statutory Body
    C. Constitutional Body
    D. Non Statutory Body

    Answer : B

    5. Which one of The following is not a Negotiable Instrument - 
    A. Cheque
    B. Pay Order 
    C. Bill of Exchange
    D. Ware House Receipt 

    Answer : D

     6. What is Debt - 
    A. Stock Flow Hypothesis
    B. flow Hypothesis
    C. Stock Hypothesis 
    D. None of these

    Answer :   C

    7. RBI Has Introduced Inflation Indexed Bonds Which have the Looking period of -
    A. 5 year
    B. 10 year
    C. 20 year
    D. None of these

    Answer : B

    8. FRDI stands for - 
    A. Financial Resolution and deposit idea
    B. Financial Resolution and deposit insurance 
    C. Final resolution and deposit insurance 
    D. None of these

    Answer :   B

    9. Who has the sole right to issue paper currency in India -
    A. RBI
    B. Ministry of finance
    C. Finance Commission
    D. Govt of India

    Answer : A

    10. Which of the rate is not determined by reserve Bank of India - 
    A. Bank Rate
    B. SLR Rate
    C. CRR Rate
    D. PLR Rate

    Answer : D 

    11. When was The RBI Nationalised -
    A. 1940
    B. 1945
    C. 1949
    D. 1955

    Answer :  C

    12. Bad advances of a Bank are Called -
    A. Bad debt
    B. Book debt
    C. Non performing Asset
    D. Out of order account

    Answer : C

    13. Axis Bank is which type of Bank - 
    A. Public Sector Bank
    B. Private Sector Bank
    C. Co - Operative Bank
    D. Foreign Bank

    Answer  B

    14. Insurance companies in India Are Regulated by - 
    A. RBI
    B. SEBI
    C. NABARD
    D. IRDA

    Answer : D

    15. Which Of The Following Terms is not used in Banking / Finance Related Matters -
    A. Discount Rate
    B. Letter Of Credit 
    C. Cheque Clearing 
    D. General Ledger
    E. Law Of motion

    Answer : E

    16. Where Is the Headquarters Of International Monetary Fund - 
    A. Paris
    B. Washington DC
    C. England
    D. Japan

    Answer :  B

    17. ' Global Market ' Means Market of
    A. USA
    B. China
    C. OPEC Members 
    D. All Major Countries and Their Alliance 

    Answer : D

    18.Which Of The Following Ministries is related to department of economic Affairs -
    A. Ministry Of Affairs 
    B. Ministry Of Rural Development
    C. Ministry Of  Planning 
    D. Ministry Of Finance
     
    Answer :  D

    19. Union Budget , Which is presented Every Year in The parliament Is also Known As -
    A. General Budget
    B. Common Budget
    C. Annual Budget
    D. None of these

    Answer : C

    20. Which Of The Following Is not a Nationalised Bank -
    A. Yes Bank
    B. Union Bank Of India 
    C. Indian Bank
    D. Central Bank Of India 

    Answer : A































































    No comments