Sunday, November 11, 2018

rrb reasoning question

Some important reasoning questions asked in previous exam and also useful for upcoming exam .


1 .     64 : 81 : : 8 : ___

A. 7

B. 8

C. 9

D. 6

Answer :  C


2.        3    15    5

           5     35    7

           9     _      5


A.  42

B.  35

C.  45

D.  25

Answer :  C


3.    6 , 14 , 30 , ___

A. 33

B. 54

C.  29 

D. None of these

Answer :  B

Solution :   

 6  + 8  = 14

14 + 16  = 30

30 + 24  = 54


4.  Horse : Hoof : : ___

A. Man : Foot

B. Dog : Black

C. Pause : Rupee

D. Pen : pencil 

Answer :    A


5. Night : Morning : : __ : Morning 

A. Noon

B. Afternoon

C. Evening

D. None of these

Answer : C


6. Find the correct order -

1. Key

2. Door

3. Lock 

4. Room

A.  1 , 3 , 4 , 2

B. 3 , 1 , 4 , 2

C. 4 , 3 , 2 , 1

D. 4 , 2 , 1 , 3

Answer :  D


7. Find the odd out -

A. Apple

B. Mango 

C. Banana

D. Potato

Answer : D


8.  CI : Jk =  OU : __

A. ST

B. TU

C. UV

D. VW

Answer :  D


9.  BCDA : CDEB = MNOL : __

A. NOLP

B. LMNK

C. NOPM

D. NOMP

Answer :  C


10.  DMU        EOT           FQS         ___

A. HSR

B. GSQ

C. GRT

D. GSR


11.  DEF          HIJ          MNO        ___

A. SRQ

B. RTV

C. STU 

D. RST


12.  G   H   j    M    __   V

A. U

B. Q

C. S

D. R


13.  __    PSV   EHK     TWZ    ILO

A. BEH

B. IMP

C. ADG

D. ZCF


14.   Money  : Transaction  : :  ___

A. Life : Death

B. Water : Drink

C. Ideas : Exchange

D. Language : Conversation 


15. Badminton : Court  : :  ___

A. Hockey : Stick 

B. Cricket : Bat 

C. Skating : Rink 

D. Football : Goal


Answer : 

10. D

11. C

12. B

13. C

14. D

15. C



























No comments:

Post a Comment