ssc mts gk questions

Test your knowledge about  previous year asked general knowledge questions , these questions also helpful for other compettive exam like railway , state exam , upsc and other government exam . 

So here we provide all previous year asked gk questions which are listed below -

1. Gautama Buddha born at -

A. Bodh gaya

B. Sarnath
C. Lumbini
D. None of these

Answer. C


2. Kalibangan situated at -


A. Rajasthan

B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. None of these

Answer. A


3. Lingaraja temple located in -


A. Jaipur

B. Bhopal
C. Bhubaneswar
D. None of these

Answer. C


4. Ajanta painting belongs to the -


A. Harappan period
B. Gupt period
C. Buddhist period
D. None of these

Answer. B

5. Who were the first to issue gold coin in India -


A. Kushans

B. Mughals
C. Aryans
D. None of these

Answer. A


6. Who got constructed ' grand trunk road ' - 


A. Akbar

B. Babar
C. Shershah suri
D. None of these

Answer. C


7. _____   is the court language of the mughals Emperor-


A. Hindi
B. Urdu
C. Persian
D. None of these

Answer. C


8. Which is pure matter -


A. Air

B. Iron
C. Carbon dioxide
D. None of these

Answer. C


9.  fourth state of matter is -


A. Solid

B. Liquid
C. Plasma
D. None of these

Answer. C


10. Bio gas contains mainly -


A. Ethanol

B. Methane
C. Propylene
D. None of these

Answer. B


11. Which metal used by man first - 


A. Copper
B. Silver
C. Gold
D. None of these

Answer. A

12. Milk is a natural -


A. Mixture

B. Solution
C. Emulsion
D. None of these

Answer. C


13. Which gas used to fire extinguisher -


A. Carbon monoxide

B. Carbon dioxide
C. Nitrogen
D. None of these

Answer. B

14. The purest form of water is -

A. Ground water

B. Tap water
C. Rain water
D. None of these

Answer. C


15. Curie is a unit of -

A. Heat

B. Radioactivity
C. Energy
D. None of these

Answer. B












0 Comments:

Post a Comment