Reasoning questions for rrb ntpc

Reasoning questions very common topic for all competitive exam like railway , ssc cgl , ssc mts , mpsc , state exam and other government exam .

Here we provide previous year asked reasoning questions which are listed below - 


1.  3 : 27 :: 6 : ?


A. 216

B. 450
C. 320
D. 64

Answer . A


This questions based on analogy 

2. Water : ocean : : sand : ?


A. Island

B. Waves
C. River
D. Desert 

Answer . D


3. Find the odd one out -


A. 5 : 25

B. 6 : 30
C. 7 : 49
D. 8 : 64

Answer . B


4. Find the odd one out - 


A. Engineer

B. Doctor
C. School
D. Lawyer

Answer. C


5. Find the odd one out - 


A. Square

B. Circle
C. Sphere
D. Triangle

Answer. C


Hint - sphere is a three dimensional shapes while square , circle and triangle are two dimensional shapes .



6. Select the missing number from the given number 


49 , 51 , 55 , 61 , ?


A. 69

B. 78
C. 89
D. None of these

Answer. A


7. Find odd one out - 


A. 24 - 31

B. 43 - 50
C. 56 - 73
D. 13 - 20

Answer. C


8. Find the odd number 


A. 33

B. 18
C. 5
D. 11

Answer. B


9. Find the odd one out .


A. 100 - 10

B. 325 - 9
C. 625 - 25
D. 125 - 5

Answer. B


10. Find the odd one out .


A. House

B. Stable
C. Cottage
D. Hut

Answer. B


11. Find the odd number / word from the given alternatives .


A. Rupees

B. Yen
C. Currency
D. Dollar 

Answer. C


12. Find the odd number / word from the given alternatives .


A. January

B. April
C. May
D. July

Answer. B


13. Find the odd number / word from the given alternatives .


A. 27 , 72

B. 91 , 19
C. 81 , 18 
D. 65 , 66

Answer. D



14. Santosh walked 20 m towards the east , turned left and walked 25 m , then he turned left then right and again right , in which direction is he going now .

A. North

B. South
C. West
D. East

Answer. D


15. If 4 × 2 × 6 = 1626

 And  3 × 7 × 4  = 974 , then 5 × 6 × 8 = ?

A. 2568

B 5664
C. 6456
D. 3658

Answer. A


16. If ROHINI as coded as INIHOR , then AGNI could be written as .


A. IGNA

B. INGA
C. NIGA
D. None of these

Answer. A

17. Astronomy : Stars : : Geology : ?


A. Geometry

B. Science
C. Earth
D. Sky

Answer. C


18. Find missing term in given series ?


2 , 3.5 , 5 , 6.5 , 8 , ?


A. 10.5

B. 9.5
C. 12.5
D. 8.5

Answer. B



19. If  5 × 2 × 7 = 752

And  9 × 3 × 8 = 893 then 3 × 1 × 4  = ?

A. 134

B. 413
C. 431
D. 314

Answer. C


20. If  9 : 81 : : 12 : ?


A. 140

B. 144
C. 130
D. 135

Answer. B


21. If SUN = 18 , MOON = 114 , then STAR = ?

A.  120

B. 116
C. 122
D. 125

Answer. B


22. If ALPHA = 36 , BETA = 26 , then DELTA = ?

A. 36

B. 30
C. 40
D. 45

Answer. C





















0 Comments:

Post a Comment