• gk questions for rrb ntpc exam

    general knowledge questions very important topic for all competitive exam like ssc cgl , SSC mts , ibps exam , state exam , railway exam and other competitive exam . 

    Important topics for preparation -

    1. Latest sports news

    2. International news
    3. History gk questions 
    4. Geographic knowledge
    5. Book author
    6. first in India
    7. Bank related knowledge like , headquarters of banks , name of chairman of different banks 
    8. Articles ( constitution ) 
    9. Popular place in India
    10. name of dance in different states 


    Today I am sharing a important gk questions based on railway rrb ntpc exam , so here I am providing a important gk questions which are listed below - 

    1. Irani trophy related to which sports -
    A. Badminton
    B. Cricket
    C. Hockey
    D. Football
    Ans. B

    2. Davis cup related to which sports -
    A. Tennis
    B. Badminton
    C. Hockey
    D. Cricket
    Ans. A

    3. In which year reserve bank of India nationalised -
    A. 1948
    B. 1949
    C. 1950
    D. 1951
    Ans. B

    4. What is the capital of turkey -
    A. Ankara
    B. Tehran
    C. Rome
    D. None of these
    Ans. A

    5. Who is the first female prime minister of India -
    A. Indira Gandhi
    B. Pratibha Patel
    C. Sucheta kriplani
    D. None of these
    Ans. A

    6. Currently how many states in India -
    A. 27
    B. 28
    C. 29
    D. 30
    Ans. C

    7. Nalanda university located in which state of India -
    A. Madhya Pradesh
    B. Maharashtra
    C. Rajasthan
    D. Bihar
    Ans. D

    8. Golden Temple located in which state of India -
    A. Gujarat
    B. Punjab
    C. Rajasthan
    D. None of these
    Ans. A

    9. Which country largest producer of coffee -
    A. Brazil
    B. China
    C. India
    D. United States
    Ans. A

    10. How many states are there in united States -
    A. 45
    B. 47
    C. 49
    D. 50
    Ans. D

    11. Which of the following game associated with Durand cup -
    A. Badminton
    B. Hockey
    C. Football
    D. Chess
    Ans. C

    12. Somnath temple located in which state -
    A. Gujarat
    B. Rajasthan
    C. Maharashtra
    D. Bihar
    Ans. A

    13. What is the currency of  Kuwait -
    A. Dollar
    B. Pond
    C. Dinar
    D. None of these
    Ans. C

    14. Which is the largest land area state of India -
    A. Uttar Pradesh
    B. Madhya Pradesh
    C. Rajasthan
    D. Maharashtra
    Ans. C

    15. Which state also know as queen of hills -
    A. Uttrakhand
    B. Rajasthan
    C. Maharashtra
    D. None of these
    Ans. A

    16. Which Indian state is also know as land of rising sun -
    A. Rajasthan
    B. Arunachal Pradesh
    C. Bihar
    D. None of these
    Ans. B

    17. Which is the largest continent in the World -
    A. Asia
    B. Africa
    C. North America
    D. None of these
    Ans. A

    18. When was the first battle of panipat fought -
    A. 1524
    B. 1525
    C. 1526
    D. 1527
    Ans. C

    19. Agra built by -
    A. Sikandar lodhi
    B. Akbar
    C. Babar
    D. None of these
    Ans. A

    20. Char minar located in which city -
    A. Kolkata
    B. Delhi
    C. Hyderabad
    D. Mumbai
    Ans. C

    21. Where is the headquarters of reserve bank of India -
    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Kolkata
    D. Jaipur
    Ans. B

    22. Who is the current speaker of lok sabha -
    A. Somnath chatterji
    B. Om birla
    C. V.k sent
    D. Hamid ansari
    Ans. B

    23. Where is the headquarters of UNESCO -
    A. London
    B. New York
    C. Paris , France
    D. Dubai
    Ans. C

    24. Kanha national park located in which state of India -
    A. Rajasthan
    B. Madhya Pradesh
    C. Maharashtra
    D. Jharkhand 
    Ans. B

    25. How many members in lok sabha -
    A. 540
    B. 545
    C. 547
    D. None of these
    Ans. B

    26. What is the currency of Iran -
    A. Riyal
    B. Rupee
    C. Pond
    D. Dinar
    Ans. A

    27. Who is the current finance minister of India -
    A. Arun jaitley
    B. Nirmala sitharaman
    C. Rajnath Singh
    D. None of these
    Ans. B

    28. Which country won FIFA world cup 2018 -
    A. France
    B. Italy
    C. Germany
    D. None of these
    Ans. A

    29. Who is the runner up of FIFA world cup 2018 -
    A. Argentina
    B. Germany
    C. Croatia
    D. None of these
    Ans. C

    30. Who is the current governor of reserve bank of India -
    A. Arun jaitley
    B. Shakti Kant das
    C. Rajeev chopra
    D. None of these
    Ans.  B


















    No comments