• Jk gk questions

    Important General knowledge questions and answers on Jammu & kasmir , test your knowledge about jammu & Kashmir 

    Topics covered - 

    A. Capital of Jammu 

    B. History of Jammu & Kashmir


    C. Popular places 


    D. Geography of Jammu & Kashmir 


    E. Sports , dance , culture and many more 


    Important gk questions about Jammu & Kashmir which are listed below - 

    State Symbol

    State animal - Hangul

    State Tree - Chinar tree


    State Flower - Lotus


    State bird - Black necked crane 

        Capital

    Srinagar ( in Summer )

    Jammu ( in winter )



    Official language - Urdu


    Dance of Kashmir

     Rouf

    Dhumal 


    Bhand Pather


    Kud dance 


    Bachha Nagma


    Bhand Dance


    Hafiza Dance 


    Some important multiple choice question on Jammu & Kashmir - 


    1. Which is the largest city in Jammu & Kashmir - 

    A. Sri nagar 


    B. Anantnag


    C. Leh


    D. None of these


    Answer. A

    2. Jammu located in which river -

    A. Tawi river 

    B. Satluj


    C. Indus river


    D. Yamuna river


    Answer. A

    3. How many districts are there in Jammu & Kashmir - 

    A. 15

    B. 20


    C. 22


    D. 24


    Answer. C

    4. Who was the first Chief minister of Jammu & Kashmir - 

    A. Shyed mir Qasim

    B. Gulam Mohammed Sadiq


    C. Umar abdullaha


    D. None of these


    Answer. B

    5. Jammu & Kashmir is the _______ most state in India -

    A. Southern 

    B. Western


    C. Northern 


    D. None of these


    Answer. C

    6. Who was the first governor of Jammu & Kashmir -

    A. Karan Singh

    B. Jagmohan 


    C. Kiran bedi


    D. None of these


    Answer. A

    7. Who is the current governor of Jammu & Kashmir -

    A. Lal Ji tondon

    B. Satya pal Malik


    C. J . p Singh


    D. None of these


    Answer. B


    8. Jammu and Kashmir is the largest producer of - 

    A. Rubber

    B. Safroon


    C. Uranium


    D. None of these


    Answer. B

    9. Who is the current Chief secretary of  J & K - 

    A. B v R Subrahmanyam 

    B. Manoj sinha


    C. Kiran bedi


    D. Shailendra Kumar 


    Answer. A


    10. Who is the current deputy Chief minister of Jammu and Kashmir - 

    A. Mahbooba mufti

    B. Kavinder Gupta


    C. Ravi Kumar


    D. None of these


    Answer. B



    11. Which is the largest Lake in Jammu & Kashmir - 

    A. Wular Lake

    B. Dal Lake

    C. Gangabal Lake 

    D. None of these

    Answer. A

    12. How many airport are there in Jammu & Kashmir - 

    A. 3

    B. 4


    C. 5


    D. 7


    Answer. B












    No comments