• important Jharkhand gk questions

    Today I am sharing a gk questions on state of jharkhand .

    General knowledge very common topic for all competitive exam like jpsc and other state exam .

    So here I am sharing a important general knowledge questions which are listed below -

    1. Jharkhand was formed in which year 

    A. 15th November 2000
    B. 15th November 2002
    C. 15th November 2004
    D. None of these

    Answer. A

    2. Sub capital of jharkhand 

    A. Latehar
    B. Dumka
    C. Danbad
    D. None of these

    Answer. B

    3. Literacy rate of jharkhand 

    A. 64. 23%
    B. 65. 20%
    C. 66.41%
    D. None of these

    Answer. C


    4. Which language spoken in jharkhand 

    A. Hindi
    B. Bengali
    C. Santhali
    D. All

    Answer. D

    5 . how many districts in jharkhand 

    A. 20
    B. 22
    C. 23
    D. 24

    Answer. D

    6. What is the rank of jharkhand in coal production 

    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D.4

    Answer. A

    7. Tapoban located in which city of jharkhand 

    A. Hazaribagh
    B. Dumka
    C. Deoghar
    D. None of these

    Answer. C

    8. Dimna lake located in which city of jharkhand 

    A. Jamshedpur
    B. Ranchi
    C. Palamu
    D. Hazaribagh

    Answer. A


    9. Panchet dam located in which district of jharkhand 

    A. Dhanbad
    B. Ranchi
    C. Dumka
    D. Hazaribagh

    Answer. A

    10. Queen of chotanagpur is 

    A. Netarhat
    B. Dimna lake
    C. Lodh fall
    D. None of these

    Answer. A

    11. Who was the first chief minister of jharkhand 

    A. Raghubar das
    B. Hemant siren
    C. Babulal marandi
    D. None of these

    Answer. C

    12. Who is the current chief minister of jharkhand 

    A. Arjun munda
    B. Hemant siren
    C. Raghubar das
    D. None of these

    Answer. C

    13. Who was the first governor of jharkhand 

    A. Prabhat Kumar
    B. Sibu siren
    C. Ved marwah
    D. None of these

    Answer. A

    14. Who is the current governor of jharkhand 

    A. Ved marwah
    B. Draupadi murmu
    C. Shyed ahmed
    D. None of these

    Answer. B

    15. Capital of jharkhand is 

    A. Hazaribagh
    B. Ranchi
    C. Dumka
    D. None of these

    Answer. B


    16. Which one is the small district of jharkhand 

    A. Pakur
    B. Palamu
    C. Bokaro
    D. None of these

    Answer. A

    17. Jharkhand also know as 

    A. The land of falls
    B. The land of forest
    C. The land of elephants
    D. None of these

    Answer. B

    18. Jharkhand is divided from which state of india

    A. Bihar
    B. Rajasthan
    C. West Bengal
    D. None of these

    Answer. A

    19. How many zila parishad in jharkhand 

    A. 20
    B. 21
    C. 22
    D. 23

    Answer. C

    20. Number of blocks in jharkhand 

    A. 230
    B. 250
    C. 255
    D. 260

    Answer. D

    21. State flower of jharkhand is 

    A. Lotus
    B. Palash
    C. Jarol
    D. None of these

    Answer. B

    22. State animal of jharkhand is 

    A. Tiger
    B. Cow
    C. Elephant
    D. None of these

    Answer. C

    23. State bird of jharkhand is 

    A. House sparrow
    B. Koel
    C. Hill myna
    D. None of these

    Answer. B

    24. State tree of jharkhand is 

    A. Been
    B. Saal
    C. Peepal
    D. None of these

    Answer. B

    25. Number of panchyat samitis in jharkhand 

    A. 212
    B. 210
    C. 215
    D. 220

    Answer. A

    26. Number of divisions in jharkhand 

    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5

    Answer. C

    27. Number of sub divisions in jharkhand 

    A. 38
    B. 40
    C. 42
    D. 44

    Answer. A

    28. How many members in lok sabha from jharkhand 

    A. 10
    B. 12
    C. 14
    D. 16

    Answer. C

    29. How many members in rajya sabha from jharkhand 

    A. 6
    B. 7
    C. 8
    D. 9

    Answer. A

    30. New Chief secretary of jharkhand is 

    A. D K tiwari
    B. S V Prashad
    C. Anup mukerji
    D. None of these

    Answer. A










































    No comments