• Top 30 biochemistry multiple choice questions

    Today I am sharing a important biochemistry questions based on multiple choice .

    So here I am providing a very important biochemistry questions which are listed below -







    1. What is the isoelectric pH value of alanine is -

    A. 6.6
    B. 6.2
    C. 4.4
    D. None of these

    Answer. A

    2. Which one of the following example of polar amino acid -

    A. Leucine
    B. Arginine
    C. Alanine
    D. None of these

    Answer. B

    3. Which Protein present in hair -

    A. Myosin
    B. Elastin
    C. Keratin
    D. none of these

    Answer. C

    4 - Urea synthesis located in mammals -

    A. Liver
    B. Intestine
    C. Skin
    D. Kidney

    Answer. A

     5. What is the Chemical score of milk protein -

    A. 60
    B. 55
    C. 65
    D. 70

    Answer. C

    6. ______ is the main protein source of cow's milk .

    A. Livetin
    B. Casein
    C. Albumin
    D. None of these

    Answer. B

    7. Alpha helix is formed by -

    A. Electrostatic bond
    B. Hydrophobic bond
    C. Hydrogen bond
    D. None of these

    Answer. C

    8. How many amino acid are there in proteins -

    A. 15
    B. 20
    C. 21
    D. 22

    Answer. B

    9. Secretory component present in -

    A. Iga
    B. Igm
    C. Igb
    D. None of these

    Answer. A

    10. What is the half life of IgG -

    A. 10 - 12
    B. 15 - 20
    C. 20 - 25
    D. 25 - 30

    Answer. C

    11. Which one is the following largest immunoglobulin -

    A. IgA
    B. IgM
    C.IgG
    D. None of these

    Answer. B


    12. Milk is poor in -

    A. Iron
    B. Cholesterol
    C. Calcium
    D. None of these

    Answer. A


    13. Histamine is synthesised in -

    A. Mast cells
    B. Brain
    C. Basophils
    D. All of these

    Answer. D


    14. The pH of an amino acid depends on -

    A. Diffusion coefficient
    B. Chain length
    C. Dissociation
    D. None of these

    Answer. C

    15. Which of the following is neutral amino acid -

    A. Lysine
    B. Leucine
    C. Pro line
    D. None of these

    Answer. B

    16. Which of the following is basic amino acid -

    A. Proline
    B. Lysine
    C. Histidine
    D. None of these

    Answer. C

    17. Apolipoproteins are -

    A. A11
    B. A1
    C. C1
    D. All

    Answer. D

    18. Protein is polymer of -

    A. Amino acid
    B. Sugar
    C. Phenols
    D. None of these

    Answer. A

    19. Which one is the correct molecular formula of cholesterol -

    A. C₂₇H₄₅OH
    B. C₂₇H₄₄OH
    C. C₂₇H₄₇OH
    D. None of these

    Answer. A

    20. Visible fat is present in -

    A. Egg
    B. Coconut
    C. Milk
    D. None of these

    Answer. B


    21. Fatty acids are oxidized by -

    A. Alpha oxidation
    B. Beta oxidation
    C. Omega oxidation
    D. All

    Answer. D

    22. Highest energy produced by -

    A. Protein
    B. Fats
    C. Nucleic acid
    D. None of these

    Answer. B

    23. Fats are solid at -

    A. 20°c
    B. 25°c
    C. 30°c
    D. None of these

    Answer. A

    24. Fats also known as -

    A. Lysine
    B. Triglycerides
    C. Histidine
    D. None of these

    Answer. B

    25. Chemical formula of ergosterol -

    A. C₂₈H₄₄O
    B. C₂₈H₄₂O
    C. C₂₈H₄₅O
    D. None of these

    Answer. A

    26. The symptoms of scurvy are -

    A. Anemia
    B. Fever
    C. Loosening of teeth
    D. None of these

    Answer. C

    27. BMR Stands for -

    A. Basal Metabolic rate
    B. Basic metabolic rate
    C. Base metabolism ratio
    D. None of these

    Answer. A

    28. Which one is the Antisterility vitamin -

    A. Vitamin A
    B. Vitamin B
    C. Vitamin D
    D. Vitamin E

    Answer. D

    29. Galactose is converted into glucose in -

    A. Liver
    B. Kidney
    C. Heart
    D. None of these

    Answer. A

    30. Zymogen is also know as -

    A. Proenzyme
    B. Lipid
    C. Amylase
    D. None of these

    Answer. A








































    No comments